06/01/22      Borrelwandeling

Er is maar één activiteit die elk jaar vastligt nog voor de agenda opgesteld is en dat is … de borrelwandeling op de eerste donderdag van het jaar. Er is geen ontkomen aan, er moet en zal geborreld worden. Dit jaar gaat het via de vallei van de middenloop van de Mangelbeek richting Sluisbamd. De traditionele stopplaatsen zullen ook dit jaar niet ontbreken en als jullie eigen straffe verhalen met de nodige humor brengen en aan het einde met een dubbele tong uitsmeren in de groep, dan is ook dit jaar de borrelwandeling weer geslaagd.

Een legendarische borrelwandeling beschrijven is niet nodig. Om 9u00 present zijn, “ne goeie fond” gelegd hebben en stevige wandelschoenen zijn de enige voorwaarden!

 

13/01/22 DNA ontrafeld? Stein Aerts

 

“Avonturier” Stein Aerts, ex-Heusdenaar, is vandaag professor en topwetenschapper. Hij zal een inleiding geven tot de studie van ons erfelijk materiaal, ons “genoom” en a.d.h.v. verschillende toepassingen proberen uit te leggen hoe ons DNA de informatie bevat om duizenden verschillende celtypes in ons lichaam aan te maken. Waarom fruitvliegjes bij deze studie zo nuttig zijn, zal blijken.

Ongetwijfeld boeiende materie, maar ook een beetje ingewikkeld? Zorg dan voor een helder hoofd en luister aandachtig naar deze leerrijke uiteenzetting.

 

20/01/22      Leven tot het einde…? Jan Coel

 

Jan Coel is docent Verpleegkunde en coördinator Postgraduaat Oncologische Zorg en Palliatieve Zorg aan de PXL. Hij is actief in het werkveld, was ondermeer bestuurder in de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en geeft ook vandaag nog vorming in enkele netwerken Palliatieve Zorg.

Bedoeling is dat hij interactief aan het werk gaat met vragen en voorbeelden van de aanwezigen.

Thema’s zoals wilsverklaring, vertegenwoordiger, vertrouwenspersoon en rechten van de patiënt komen zeker aan bod. Er zal ook aandacht gaan naar medische beslissingen rond het levenseinde zoals therapiebeperking, therapeutische hardnekkigheid, palliatieve zorgverlening, palliatieve sedatie en euthanasie.

 

27/01/22      Leven met en na topsport Eric Vanderaerden

 

Als neoprof won Eric in 1983 de proloog van de Tour en pakte meteen de gele trui. Zijn eerste “wielerpasjes” zette hij al veel vroeger en nadien volgde een schitterende profcarrière waardoor hij de beste Limburgse renner ooit zou worden. Op zijn palmares prijken o.m. overwinningen in Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en het Belgisch Kampioenschap. In 1986 rijfde hij in de Ronde van Frankrijk zelfs het eindklassement voor de groene trui binnen.

Tijdens en na zijn profcarrière zat Eric nooit om een frats of straffe uitspraak verlegen. Vandaag woont hij in Heusden. Wat zijn zijn huidige bezigheden en welke plannen koestert hij verder? Voorzeker een beklijvende getuigenis.
 

 

03/02/22      Bezoek Domherenhuis Dirk Ottenburghs

 Het Domherenhuis is een plek die geschiedenis ademt. Gelegen in een prachtig kasteelpark is het de thuisbasis van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw. In het gezelschap van enkele gidsen maken we kennis met deze vereniging, maar ook met het gebouw zelf, het omliggende park en de sappige verhalen van de vroegere adellijke bewoners van deze boeiende plek in onze gemeente.

Vandaag kan er zowel voor de daguitstap als voor de feestelijke afsluiting ingeschreven worden.

10/02/22 Suyana Peru - Liesbet Willems

 Tijdens haar opleiding tot psychologe heeft Liesbet stage gedaan in Peru. Nadat ze afgestudeerd was, keerde ze terug voor langere tijd om zich fulltime binnen een NGO in Ayacucho in te zetten.

Enkele jaren later is ze dan verhuisd naar Lima, waar Suyana Peru het levenslicht zag. De vzw heeft tot doel het welzijn van de arme bevolking in Peru te helpen bevorderen en daarover bewustmakingscampagnes te voeren in het noorden. ‘Suyana’ (lokale taal in Peru: het quechua) betekent HOOP. De huidige focus ligt op de ondersteuning van diverse projecten ter bevordering van het welzijn van de armste inwoners van de sloppenwijk Villa el Salvadór in Lima.

17/02/22      Petanque

 

Eenmaal per jaar spelen we met de bollekes, dat is een oude traditie bij KWB Overdag en om deze traditie in ere te houden trekken we op 17 februari naar de petanquebanen van De Berk, Lindeman. Er wordt gewikt en gewogen, gemeten en nagemeten, want een punt is een punt, zo gaat dat nu eenmaal bij petanque.

Om een fair wedstrijdverloop te krijgen mogen enkel leden van kwb overdag deelnemen.

 

 

         24/02/22 Striptekenaar Kristof Fagard

 

Kristof Fagard, afkomstig van Sint-Truiden, maar nu woonachtig in Eversel, tekent al een tijdje de Kiekeboes, de successtrip van Merho. Als eerste komt er in de nieuwe strip ‘In troebel water’ geen potlood meer bij kijken. Kristof tekende het nieuwe album volledig digitaal, een primeur.

Kiekeboe is een komische strip, die in 1977 voor de eerste keer werd getekend door Merho. Het werd eerst gepubliceerd in de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg en later ook door Standaard Uitgeverij. Het is in Vlaanderen, in tegenstelling met het buitenland, een echte bestseller. Sinds 2007 is Fagard werkzaam voor Merho.

 

 

 

 

 

 

03/03/22 Daguitstap naar Be-mine Beringen

 

Rondleiding Be-mine.

De gids neemt jullie mee op ontdekkingsreis over het mijnterrein, waarbij jullie de gebouwen en installaties van buiten en van binnen leren kennen. Hij vertelt jullie alles over de oude en nieuwe invulling van de mijngebouwen, terreinen en terrils. Kortom, jullie maken kennis met het verleden en de toekomst van de oude mijnsite.

Middagmaal in Whatz hap

Mijnwerkerspad

Rondleiding met een gids doorheen de indrukwekkende historische gebouwen. Jullie gaan waar de mijnwerkers gingen: de badzaal, de lampenzaal, de bezettingszaal en de schachtbok. Als afsluiter bezoeken jullie de ondergrondsimulatie.

 

10/03/22      Feestelijke afsluiting

Een ontbijt, fotomontage van het afgelopen werkjaar, taart, nieuwe ideeën voor het volgend werkjaar zijn de weerkerende items tijdens de laatste bijeenkomst van KWB Overdag. Alles blijft dus zoals de vorige jaren. We vragen ook weer een kleine bijdrage.

We eindigen zoals steeds met een traktatie.