Voor het deeg
300gr bloem
snuifje zout
180gr koude boter
35gr geraspte parmezaan
1 eierdooier
Je kan ook voor kant en klaar deeg gebruiken voor de bodem (blader of kruimeldeeg)
Voor de vulling
1 bussel asperges
100gr gekookte ham of parmaham, gerookte zalm of spekblokjes
een plukje verse oregano
2 eieren
100ml room
35 gr geraspte parmezaan
peper en zout
Voor het deeg:
Zeef de bloem met een snuifje zout. Snij de koude boter in stukjes. Meng ze met de vingertoppen door de bloem en kneed tot een kruimelige massa. Voeg er de parmezaan (35 g) en de eierdooier aan toe en meng. Voeg 4 eetlepels water toe en kneed tot een stevig deeg. Rol het deeg in een plasticfolie en laat het minstens 30 min afkoelen in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit en leg het in een beboterde bakvorm. Bedek het met bakpapier en bakbonen. Bak de bodem gedurende 12 tot 15 minuten.
Voor de vulling :
Schil de asperges en breek de harde uiteinden er af. Kook ze 8 à 10 minuten in lichtgezouten water. Laat ze daarna uitlekken. Snij de asperges en ham (of …) in kleine stukjes en verspreid ze over de bodem. Klop de eieren en room samen los en voeg er daarna de kaas en kruiden aan toe. Giet het mengsel voorzichtig over de asperges. Strooi er eventueel nog een beetje extra kaas over. Bak de quiche 30 minuten in de oven (170°C). Werk af met de verse oregano.